menü

5/17/2015

Kertész leszek, fát nevelek...


Fel akartam csak tenni a fotókat a facebookra, de aztán megnyitottam a Bloggert, és gyorsan begépeltem ezt. Persze a macska közben rajtam fekszik, így végre hasznát veszem, hogy tudok vakon gé...slhgdlhgdfjh :)

A kertész hajlamunkról annyit, hogy nekem ezidáig is megvolt, csak nehezen kapott teret. Azt hiszem a kapcsolatunkban Misi szájából legtöbbször elhangzott mondat valahogy így hangzik: "Ha még egyszer haza hozol egy fűszernövényt...". Még sosem fejezte be. Így én hoztam haza őket, aztán dobtam ki őket.

A hertelendi kisházat gyerekkorom óta újra élvezni kezdtem. Nyáron nagy buli oda kimenni sütögetni, napozni. Jött az ötlet! De rossz a talaj. Jött a következő ötlet! Négy kis fűszernövényt, citromfüvet, oregánót, rozmaringot, mentát, kiültettünk egy általunk eszkábált square gardenbe.Ennek három éve. Gyönyörűek a mai napig. Ősszel teljesen visszametszem őket és tavaszra kihajtanak. (A rozmaring nem élte túl. R.I.P.) A sikeren felbuzdulva, tavaly  bővítettük a birodalmat. A lépcső mellé is telepítettünk egy square gardent, abba levendulák kerültek és bazsalikom - bár ő nem bírta a kiképzést. A levendulák 80 %-a él és virul.

Az idei fejlesztés, az elmúlt évek megfigyelései alapján a következőképp alakultak. A fentibe a rozmaring helyére bazsalikom került, illetve volt még benne hely, oda kakukkfüvet költöztettem.
A lépcső mellé pedig a bazsalikom helyére rozmaringot (keresztezett ujjakkal remélem, hogy a csere bejön - fent árnyák van, lent nap), illetve curryt tettem. Ezenkívül Misi csoda chili paprikái, amik szintén második generációsak, a tavalyi termés magjából ültette idén, is helyet kaptak egy kis tégla ágyásban.További újdonság a teknő, ami a szalon előtt feküdt muskátlival tele, most itt lakik. Üresen állt hónapok óta. Ma reggel egy újabb palánta túra keretében, ide is beszereztünk virágokat a vásárban.

És persze ne feledkezzünk meg a balkonunkról!

A kezdetek

Misi kemény erőfeszítése, hogy paradicsomot csinál a francia erkélyen eddig hiábavalónak bizonyult, de talán itt a reménysugár! Eddig 4 féle koktél, illetve balkon paradicsom sorakozik, készen arra, hogy terméssel örvendeztessen meg minket! Ja, és jövő héten megyünk még egy fajtáért! :) A"fűszernövényt itthonra is" lobbym is célt ért. A raklapon lóg rozmaring, oregánó, bazsalikom, Misi paprikái, levendula, és igyekszünk életben tartani egy epret pár éve. Megtaláltam a kerámia jelölőket is, ugyan nem mindegyik stimmel, de látványnak nagyon szép.

Napjainkban


Egyszóval, készen állunk a nagy kertre! :)