menü

8/12/2015

Lakodalom van a mi utcánkban... EP07 'Pezsgőház'


Az eredeti esküvői terveinkben villányi pince szerepelt, de végül a távolság miatt erről letettünk, mivel a helyszínen nem akartunk szertartást, az utazás meg hosszú lett volna, Emíliától helyi ötleteket kértünk. Első helyen a Pezsgőház szerepelt. Mivel nem ismertük, egyik nap gyanútlan ebédre mentünk. Mindennel meg voltunk elégedve, így döntöttünk.

Pénteken délután, amíg a Pezsgőház az ebéd és vacsoraidő között zárva tart, addig tudtunk bemenni díszíteni. Misivel és Dórival sürögtünk-forogtunk, hogy időben elkészüljünk. Ők ketten díszítették a plafont, én pedig a földön rendezkedtem.

A plafonról két féle díszek lógtak. Arany és fehér krepp papírból készítettem pom-pomokat. Illetve vízibomba lufikat levegővel fújtunk fel, hobby ragasztóval bekentem őket és spárgát körbetekertem, majd mikor megszáradt, a lufit kiszúrtam és ott maradt a spárgalabda. Az asztalok felett szórták szét őket.


A párkányokon gyertya és mécses tartók sorakoztak. Rönk mécses tartók, amiket apósom csinált, illetve befőttes üveg mécses tartók, amiket Dórival barkácsoltunk. Zsákvásznat és csipkét tekertünk körbe a befőttesüvegre, majd raffiát a szájukra. Sima falú befőttesüvegeket pedig bekentem hobby ragasztóval és arany csillámport szórtam rájuk. A gyertyatartók nagy üvegvázák voltak. Ezeket Anditól kaptam kölcsön, ezúton is nagyon köszönjük! Az IKEA-ban vettem beléjük fehér tömbgyertyákat, nagyon szép látványt keltettek a tégla párkányokon!A bejáratnál egy tábla segített a vendégeknek megtalálni, hogy melyik asztalhoz kell menniük, megkeresni a helyüket. Itt csak egy lista volt az asztalszámokkal és alatta a nevekkel. A bejáratot még díszítettünk egy kicsit, az ajtó fölé fehér tüllt húztunk.


Egy kisegítő asztalon üzenet hagyó szívecskék sorakoztak. Ezeket drótból hajlítottam, majd egy kis fa korongra ragasztottam rá, így könnyűszerrel megálltak. Nyomtattunk „jókívánságos” papírlapokat, amit előre szerkesztettem, ezek ki voltak készítve tollal, és miután valaki írt nekünk jókívánságot, beletűzhette a szívekbe. Az esküvő után az összeset egy albumba ragasztottam.
És volt még egy emlékhagyó lehetőség. Barkácsoltam egy fatáblát, lefestettem és lelakkoztam és egy akril toll segítségével megkértünk mindenkit, hogy írja alá. Ez a nappalink falára került.

A Welcome drink a hangulatot megragadva, forralt bor volt. A Pezsgőháznak van egy óriási csónakja, amit italkínálásra használnak, erre volt kirakva a forralt bor, és innen kínálták az érkező vendégeknek. Később itt hűtötték be a rövid italokat. Mondanom sem kell, hogy itt volt a legnagyobb a forgalom. :)


A vacsora után egy kisegítő asztalon forró csoki volt felszolgálva. Szintén szuper hangulati elem. Ehhez csináltam még arany csillámporos befőttesüvegeket, amik kis kínálókká avanzsáltak. Ezekben volt gumi maci, török mogyoró, vajkaramella és csoki gabonagolyó dipként. Meg persze egy üveg Bailey’s sem hiányozhatott mellőle. Az asztalok

Amiben abszolút egyetértettünk Misivel, hogy kerek asztalokat szeretnénk. A hosszú egybefüggő asztalokkal szemben, ahol ha valaki olyannal szeretnél beszélgetni, aki tíz széknyire ül tőled, akkor fel kell állni és megkerülni a kilométer hosszú asztalt, kevés a hely, stb. Míg így, igaz, hogy 5 asztalunk volt, de szellősen, könnyen lehetett mozogni, és nem csak azzal a két emberrel tudtál beszélgetni aki az egyik és a másik oldaladon ült, hanem az egész asztaltársasággal.
Itt szeretném megjegyezni, hogy a Pezsgőház mennyire remek választás volt!!! Az étel minősége, a felszolgálás, a pincérek odaadása, hogy mindent megoldottak, ott voltak, és hogy még hajnali 3 órakor is ugyanolyan kedvesek, barátságokat és profik voltak, mint a délelőtti órákban, hogy a terítőkről még a dekorkavicsot is kb. az utolsó darabig visszaöntötték a dobozba! Arról nem is beszélve, hogy az esküvő után találtak még hozzánk tartozó pálinkákat, amiért külön felhívtak, sűrű elnézések közepette, hogy összecsomagolták, ugorjunk be érte, ha tudunk. Le a kalappal! Egy élmény volt!

Na de, az asztalok. Kezdjük az asztal közepén lévő díszítéssel.
Orsitól béreltük a hosszú vázákat az asztalok közepére, ebbe kértünk tőle 3-3 szál tulipánt. A vázák köré mini vázákat tettem, amiket a Butlersben vettem, majd mivel mindenféle színűek voltak, arany festék sprayvel mindet lefújtam. Ezekbe mini gerberák kerültek. Továbbá helyet kapott még az asztalon két gyertyatartó, az egyik Butlerses – eredetileg szürke, szintén arany sprayvel lefújva -, a másik pedig egy Bombás üveg. És a mécses tartók – pár darab üveg mécses tartó és pár darab rönk, amit Misi apukája darabolt és vágta ki a mécsesek helyét. Egy fényképet vittem neki, és ő a tűzifából megcsinálta. Ezeken felül középen volt még a program és az italokról egy kártya, amit én szerkesztettem, majd a barna papírra, ami sok helyen megjelent, nyomtattam és ragasztottam össze, hogy megálljon az asztalon. Illetve az asztalszámok. Misiről és rólam kisgyerekkori képek egymás mellett, felette az asztalszám. Ezt is én szerkesztettem. A koncepció az volt, hogy ahányas asztal, annyi idős kori kép szerepel rólunk. Szerintem nagyon aranyosak lettek. Végül a középen összeállt kompozíciót körbeszórtam apró szemű arany dekorkaviccsal.

A teríték

Mindenki előtt az alábbiak szerepeltek.
 Ültető kártya – az antikváriumban vettem egy régi könyvet, aminek a lapjai már megsárgultak (egy Tolnai lexikont), majd ezeket a lapokat kiszedtem a könyvből és pennával írtam rá a neveket. Ezek úgy voltak elhelyezve, hogy a tányérok felett kilógjanak.

Evőeszközök – a tányérok jobb oldalán zsákvászonból varrt kis bugyiban volt mindenkinek két darab kés és egy darab kanál. Ezeket Dórival varrtuk, majd vasalható ragasztócsíkkal applikáltam rájuk csipkesort.

Damasztszalvéta – a tányérok bal oldalára damasztszalvéta volt készítve, amit egy menü kártya fogott át, ezeket itthon szerkesztettem, nyomtattam, majd az étteremből elhoztam a szalvétákat, itthon hajtogattam és rájuk húztam a menü kártyákat. A kártyák alá volt becsúsztatva két darab villa.

Desszertvilla – ezekre spárgával egy kis köszönő cédula volt húzva, amiken ez a szöveg állt: „Köszönjük, hogy elfogyasztod velünk az első vacsoránkat, mint: Mondovicsék!”


És a mi asztalunk…

A fő asztal némiképp máshogy nézett ki. Magunk elé nem magas vázát kértünk, hanem vettünk egy lapos üvegtálat, ebben úsztak gerbera fejek úszógyertyákkal. Továbbá párosan mindenből, szimbolizálva, hogy párban vagyunk - két darab arany gyertyatartó, két darab rönk mécses tartó és négy darab kis üveg mécses tartó. Meg egy plusz. Az Almáriumban szereztem egy réges-régi szív alakú kiszúrót, ebbe belenyomorgattam egy mécsest. Magunkat is körbeszórtam dekorkaviccsal és a szertartásról elhozott homok is odakerült hozzánk.
Mögénk Orsi csinált gyönyörű dekorációt, egy fényfüzér falat. Illetve rászerkesztette az általam zsákvászonból készített „friss házasok” feliratot. Illetve zsákvászonról készült még két felirat, egy „Mr.” és egy „Mrs.”. Ezeket a székeinkre szántam, amikor még nem tudtam, hogy a falnak fogunk háttal ülni, így végül B terv, elölről a terítőre tűztük őket. 

Pezsgőház Étterem
Faragó István és Wittner Júlia