menü

7/03/2015

Egy meggymag meg két meggymag az hány meggymag?




A tavalyi meggy megmozdulásom akkora sikert aratott, hogy télire nem sok maradt, így a család nagy ovációval várta a meggyérést. Miután Papa minden üveget ujjal kitisztított, és Mihály minden palacknak a fenekére nézett, idén nem egy vödörrel, kettővel terveztem.



Mint már írtam, én nem fogyasztom a lekvárt, a szörpöt is ritkán, főzni szeretem csak. De nem csak ezt. Nagy élmény a szedés is. Mihállyal és/vagy Apósommal szoktunk gyűjtögetni és közben mindig jót beszélgetünk, nevetgélünk. A magozásban Apósom vagy Mami szokott segíteni, és a jó hangulat akkor is biztosított. Már ezért megéri az egész.




A meggylekvárt kicsit másképp csinálom, mint a nagykönyvben meg van írva. Lenyomom a gyümölcsöket a centrifugán, a levet felfőzöm cukorral, fertőtlenített üvegekbe töltöm, dunsztolom és kész a szörp. A lepréselődött gyümölcshús elég lédús marad meggy esetében, és megspórolok sok-sok idő főzést ezzel. A pépet cukorral felfőzöm és hasonlóan a szörphöz, üvegezem, dunsztolom. Melegen elég híg, de ahol kihűl besűrűsödik. Ránézésre kissé kásás, de gyönyörűen kenhető és lekvár állagú. :)



A siker idén sem maradt el! A fiúk sokszor kenyér nélkül, kiskanállal eszik.