menü

5/31/2015

Kezdödik, kezdödik, kezdödik!

Khm… Akkor elkezdjük! Kérek mindenkit, hogy álljon sorba! A cseresznyék ne lökdösődjenek, elég bajunk volt az esővel, a meggyek pedig ne viselkedjenek éretlenül, ők is sorra kerülnek! No lássuk…
Indítottunk egy jó kis bodzaszörppel. Van egy bevált helyünk, a vidámparknál lévő bokrokat szoktuk megszedni. Az elméletem, hogy arra kicsi a forgalom, így kevésbé szennyezett. Idén máshogy csináltam, mint eddig. A bodzaszörpöt sosem forraltam fel, mert nem csináltam sokat, és hamar elfogyott. De tavaly egy adag felforrt, így okulva ebből, idén másik módszert választottam. Ez sem ismeretlen. A levendula- és citromfűszörpöt szoktam így elrakni. Még Évitől tanultam. Cukorszirupot forralok, abba teszem a friss virágot, letakarom cling film-mel, megvárom, amíg teljesen kihűl, addig fertőtlenítem az üvegeket, kitöltöm és kész.   
Ami a hétvégén még elkészült azok az epercsodák. Szörp és lekvár. Idén csináltam először, mert elég borsos ára van, de annyira vágytam az eper főzésre, hogy idén beáldoztam. Persze első próbálkozásra csak egy kis mennyiséget. A héten megyek felvásárolni egy nagyobb adagot, mert valami isteni lett. Köztudott, hogy én csak főzöm, nem fogyasztom a lekvárt, nekem kicsit édes lett, de Misi tisztára tunkolta a tálat és közölte, hogy tökéletes, ilyet csináljak jó sokat. Ma pedig "Szedd magad" délután volt Vikiéknél, így mi is szert tettünk egy vödör cseresznyére. Ezúton is köszönjük még egyszer! :) Amíg a fiúk szedték a tetőn állva, mi lányok jót beszélgettünk a tető alatt ülve. És, hogy fifti-fifti legyen, itthon én dolgoztam vele. Mivel meggy mindig sok van Kisszálláson, abból szoktam lekvárt és szörpöt csinálni, ami annyira bevált, hogy az egész család egész évben keresi, így ebből valami mást terveztem. Kompót lett a nyertes. Misi nagy örömére. Cukorszirupot forraltam, abba tettem bele két adagban a megmosott cseresznyét, szűrőkanállal a fertőtlenített üvegekbe szedtem, majd újra forraltam a szirupot és feltöltöttem vele a gyümölccsel teli üvegeket. Mivel a dunszt elkötelezett híve vagyok, a mindenféle fura nevű tartósítószerekkel szemben, így mentek szépen, az időközben dunsztoló berendezéssé avanzsált kosárkámba, pihenni, amíg ki nem hűlnek. 


Ez az év legjobb időszaka! Imádom! 
To be continued...